In de reeks Stripfiguren betrapt Hugo Van Goethem tal van bekende stripiconen in een ruimte buiten het stripverhaal. Hij haalt de figuren uit hun karakteristieke tekenlijnen, ontdoet ze van hun typische trekkenen vergroot hun icoonwaarde door enkel nog de essentiële, vaak primaire kleuren van de figuren te gebruiken. Door de stripfiguren zo te ‘strippen tot hun essentie en door de opvallende textuur van de verf krijgen ze iets aandoenlijks, bijna zou je kunnen zeggen: iets menselijks.

In deze werken lijkt het alsof de kunstenaar de leemte wil opvullen die de stripfiguren overbruggen tussen twee beeldplaatjes. Wat doen onze hersenen als we van het ene plaatje naar het andere kijken? Ze ‘lezen’ blindelings het beeldverhaal dat zich ontrolt in de imaginaire ruimte tussen de twee plaatjes. Die film – waarvan de de striptekenaar de regie bewust aan de toeschouwer overlaat door de beelden ervan niet te tekenen – krijgen in de schilderijen van Hugo Van Goethem vorm in verf. De beweging van de figuren suggereert de kunstenaar ook plastisch: hij legt letterlijk ‘beweging’ in zijn verf, manipuleert het materiaal op het doek tot de figuren lijken te bewegen op canvas. Dat doet hij bij sommige werken zelfs al wanneer de verf nog nat is om een maximale oscillatie te veroorzaken.

Deze werken beschouwt de kunstenaar als een synthese van de KLANKEN en de LANDSCHAPPEN. Als in een klankpartituur herhaalt hij figuren, speelt ze tegen elkaar uit of smeert ze uit op het doek, waardoor ze verstillen tot een landschap. Het is het meest ludieke werk in het oeuvre van Hugo Van Goethem. Als kunstenaar lijkt hij te genieten van de oneindige mogelijkheden die de wereld van het stripverhaal biedt. Toch verschralen de werken nooit tot een eenvoudig raadspelletje. De figuren zijn enkel een middel voor de kunstenaar, geen doel. Wie niet vertrouwd is met de figuren uit de stripwereld, hoeft in de schilderijen niet op zoek te gaan naar herkenning. De werken verrassen ook zonder dat we kunnen raden welk stripfiguur de kunstenaar heeft afgebeeld door hun verfbehandeling, hun compositie en opgewekte beweging.

>> Bekijk de Stripfigurenschilderijen op deze pagina.

Eén gedachte over “STRIPFIGUREN

  • 1 juli 2019 om 09:35
    Permalink

    Hallo, kan je ons laten weten wanneer je ergens tentoonstelt? We zijn vooral geïnteresseerd in kleinere werken van stripfiguren. Enkele jaren terug helemaal weg van de Daltons van groot naar klein, gewoon herkenbaar door de kleuren (galerie in de Zirikstraat?) Daarna jou uit het oog verloren.
    Met vriendelijke groeten,
    Jef en Christiane Vanreusel-Wellens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.